Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken!
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening - meestal aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:
Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan 's ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en.....voetproblemen!
Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor 'hangt' de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomer verschijnsel. De "aanwas" van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°. Was uw sokken (en ververs deze dagelijks) en beddengoed op 60°. Maak uw douche schoon met bleek, dettol of HG anti schimmel. Koop bij de drogist poeder voor in uw schoenen om herbesmetting te voorkomen.
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met 'platte' schoenen.
Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.
U kunt het best 's middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas 's middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.
Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:
'Zweetvoeten' oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijk te verhelpen d.m.v. medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.
Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.
U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.
U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.
De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer u uw sportschoenen het best kunt vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten. Als algemene regel geldt dat u gemiddeld 1 maal per jaar uw schoenen moet vervangen wilt u nog goede steun aan de schoenen hebben.
Er zijn tientallen verschillende sport schoenen te koop, omdat elke sport zijn eigen belasting en een specifieke ondergrond kent. Tips voor het kopen van de juiste sportschoenen:
Deze opsomming is niet voor iedere sportschoen van toepassing. Zo heeft een balletschoen een andere functie dan een hardloopschoen. Bij intenssief sporten speeld harlopen een rol. Daarom vindt u in gespecialiseerde sportschoen zaken vaak een loopband om u te helpen bij de keuze van uw schoenen. Ga voor de aankoop van sportschoenen naar een goede sportzaak en laat u uitgebreid informeren.
Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze tips mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Beperk het risico op drukplekken met de volgende schoenadviezen:
Ma, Di en Do: 09:00 - 17:00 u
Woensdag gesloten
Vrijdag tot 14:00 u
Omdat er ambulante diensten worden aangeboden kan het zijn dat de openingstijden soms niet overeenkomen met bovengenoemde.
Neem vrijblijvend contact met mij op!
La Pedica
Muiderwaard 242
1824 XV Alkmaar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-53438866
Indien u een afspraak niet kunt na komen, dient u dit minimaal 24 uur van te voren af te melden.
Afspraken die tenminste 24 uur van te voren worden afgemeld worden niet in rekening gebracht.